Etusivu » Ajankohtaista » Yleinen » Ylistaron Asemanseudun koti- ja maaseutuseura ry historiaa

Ylistaron Asemanseudun koti- ja maaseutuseura ry historiaa

Ylistaron Asemanseudun koti- ja maaseutuseura ry on lopettanut toimintansa. Yhdistys piti viimeisen lopettamiskokouksensa 5.10.2023 Aseman kylätalolla. Yhdistyksen kaluston ja koneiden vuokraustoiminta siirtyy Asemanseudun Kehittämisyhdistykselle (AsKy:lle), joten kalusto palvelee edelleen Asemanseudun asukkaita. Metalliromunkeräys Viljanmaan pihassa Ylistaron Asemalla Rinki-ekopisteen läheisyydessä (Viljanmaantie 5, Ylistaro As) jatkuu AsKy:n toimesta. Ylistaron Asemanseudun koti- ja maaseutuseura ry kiittää suuresti kaikkia jäseniään ja vuosien varrella toiminnassa, johtokunnissa ja hallituksissa olleita. Ajat ovat muuttuneet suuresti yhdistyksen perustamisajoista ja valitettavasti Ylistaron Asemanseudun koti- ja maaseutuseura joutui päätymään lopettamis ratkaisuun. Halukkaat voivat siirtyvät AsKy:n jäseniksi.

Ylistaron Asemanseudun koti- ja maaseutuseura ry historiaa:

Ylistaron Asemanseudun koti- ja maaseutuseuran aiemmat nimet olivat Ylistaron Aseman maa- ja kotitalousnaiset ja Ylistaron Asemanseudun Maamiesseura ry. Maamiesseura lopetti toimintansa vuonna 2016 ja antoi yhdistyksensä Ylistaron Aseman maa- ja kotitalousnaisien jatkettavaksi. Naiset olivat toimineet maamiesseuran alaisuudessa, eli vain maamiesseura oli rekisteröity virallisesti Patentti ja rekisterihallitukseen. Naiset uudistivat miesten lopettaessa maamiesseuran säännöt, yhdistyksen nimen, nimenkirjoittajat sekä osoitetiedot Patentti ja rekisterihallitukseen vuonna 2017, ajatuksella että yhdistys palvelee sekä miehiä että naisia. Siksi yhdistyksen nimeen ei jätetty nais- tai mies-sanoja.

Toimintaan ei kuitenkaan saatu mukaan miehiä ja naisten toimintaan ei saatu mukaan aktiivisia jäseniä. Entiset hallituksen jäsenet olivat jatkaneet vuosikausia hallituksessa.

Yhdistyksen historia on pitkä. “Ylistaron Asemanseudun maamiesseuran naisosasto” perustettiin vuonna 1937. Naisten ensimmäinen pöytäkirja alkaa sanoilla: “Pöytäkirja tehty uuden naisosaston ensimmäisessä vuosikokouksessa Kauppias Kanervalla marraskuun 26pnä 1937, Kokouksessa oli saapuvilla 21 jäsentä”. Naisosasto päätettiin perustaa, koska jäsenmäärä oli kohonnut jo 76 henkeen, sekä rahaa oli kertynyt kasaan sievoinen summa jäsenmaksuista ja käsitöiden myynnistä ompeluilloissa. Ensimmäisessä kokouksessa päätettiin hankkia puutarharuisku sekä pätevä hoitaja ja käyttäjä sille, sekä naisosastolle päätettiin pyytää tuoremehukursseja.

Ylistaron Asemanseudun maamiesseuran ensimmäinen tallessa oleva pöytäkirja on yleiskokouksesta 12. joulukuuta vuodelta 1949. Kokous oli järjestetty Etelä-Pohjanmaan maanviljelysseuran lähettämän kirjelmän vuoksi, joka koski seuran rekisteröimistä koskevia asioita. Seura päätettiin jakaa neljään piiriin jotka olivat Jääskänjoki, Taipale, Vittinki sekä Asemanseutu ja Alhonjoki. Seuralle hankittiin betoninsekoittaja, jota jäsenet sekä ei jäsenet saivat vuokrata. Yhdistysrekisteriin seura hyväksyttiin 30.6.1950. Miesten toiminnasta on muistiinpanoja vuoteen 1954, jonka jälkeen seuraavat muistiinpanot löytyvät vasta vuodelta 1981. Tuolloin 50-luvun koneet olivat jo romuttuneet, jonka vuoksi hankittiin erilaisia koneita ja laitteita vuokrakäyttöön. Miehet retkeilivät, osallistuivat talkoisiin ja järjestivät Tapaninlinnassa tansseja.

 

Miesten jättäessä toimintavastuun naisille, oli heidän toiveena lahjoittaa miesten rahoista 1000 euroa Asemanseudun Kehittämisyhdistys ry:n hallihankkeeseen. Lahjoitus tehtiin vuoden 2017 alussa, joten jo aiempi lopettaminen kietoutuu AsKy:n toimintaan ja hallin seinällä on yhä tänä päivänä nähtävissä tästä lahjoituksesta muistona Ylistaron Asemanseudun maamiesseuran nimikyltti.

Ylistaron Asemanseudun koti- ja maaseutuseura kerää parhaillaan arkistoa kasaan ja pohdimme vielä arkiston lopullista sijoittamispaikkaa. Jos jollain on tallessa vielä Ylistaron Asemanseudun Maamiesseura ry materiaalia, sitä voi toimittaa esim. AsKy:lle tai suoraan Ylistaron Asemanseudun koti- ja maaseutuseuran hallituksen jäsenille.  Miehiltä ei ole tällä hetkellä tallessa ennen vuotta 1949 olevia pöytäkirjoja. Maamiesseura oli kuitenkin aloittanut toimintansa jo ennen naisia joten ennen vuotta 1937 on ollut toimintaa. Vuosien 1954-1981 välissä ei ole tallella miesten pöytäkirjoja, jos niitä on tuona aikana on ylipäätään tehty.